יום שבת, 30 באפריל 2022

161 - ווזווזים וצ'חצ'חים

 הנושא הזה לא ירד מעל סדר היום, בין היתר כיוון שהוא משרת את צרכיו של ההוא שהיה, רה"מ לשעבר וראש האופוזיציה בהווה.

ברם, הסבר כזה למתח הבין-עדתי, לתחושת האפלייה החזקה של בני עדות המגרב והמזרח, ויש לדייק מאוד, כי בתוך המושג הכוללני "עדות המזרח" או "צ'חצ'חים" מסתתרת הירארכיה ברורה מאוד [כמו בין החרדים, עוד שם כולל חסר עידון ורגישות] בין יוצאי המזרח, תורכיה [צפון], סוריה, אירן, עיראק, תימן  לבין יוצאי המגרב, שאינם ממצריים או מתוניס, לוב או אלג'יריה, כלומר המרוקנים הם הצעקנים הגדולים.

המיפוי הזה גס מאוד, כי כמובן יש בתוך הצ'חצ'חים [צ'חים בירושלמית בסיסית] גיוון רב. 

וה-ווזווזים, כילד ירושלמי הכינוי הוקדש במלואו לחרדים, לבני מאה שערים. לדובר אידיש, שהמילה "מה" היא "וואס", שהפכה ל- "וואז" ומכאן "ווזווז". אצל המילון של אבניאון:

כינוי גנאי אצל בני עדות המזרח למי שאינו מבּני עדות המזרח (עממי) (מיושן)
אותו אבניאון מגדיר "צ'חצ'ח" כך:

1. כינוי גנאי לבן עדות המזרח (עממי)
2. (בהשאלה) כינוי גנאי לאדם חסר תרבות ושִטחי, פִּרחָח (עממי)
וויקיפדיה מסבירה את המקור לכינוי ב:
 "הכינוי ככל הנראה מבוסס על האופן שבו נשמע דיבורם של עולים מארצות האסלאם, שבו בולטות אותיות כמו צ' ו-ח', באוזני העולים מיהדות אירופה.... התבסס הכינוי על רעיון אונומטופאי דומה של חיקוי להג בלתי מוכר "
עכשיו אנחנו מסודרים לגמרי. 
מה עושה מי שאביו צ'חצ'ח ואמו ווזווז?
ראשית הוא מבדיל עצמו מהצ'חצ'חים, אב'שלי לא ממרוקו. נכון, שורשי משפחתו ממרוקו, ממגורשי ספרד, שהגרו משם לאיטליה ולתורכיה. אחר כך מהווזווזים, אמ'שלי לא "ווזווזית" כי היא לא חרדית, מדברת עברית נהדרת בקול צלול, וגם היידיש שלה לא נשמעת כמו דיבור של סבל, כאב המלווה בניגון של נהי וקינה.
ובעיר בה נולדתי, בשכונה בה חייתי העירוב הבינעדתי היה רב, לי לא זכור שימוש בכינוי הזה כנגד אחד מחבריי. אני חייב לציין, שעד 1977, עת המהפך הגדול סוגיית מזרח-מערב, יוצא אירופה ויוצא הסהר הפורה או צפון אפריקה לא היתה חריפה.
אבל שנות השמונים המאוחרות ושנות התשעים של המאה הקודמת פתחו את הפצע האמיתי שהוסתר שנים על ידי שלטון "שמאלי", שבעיקר דאג לעצמו ולמקורביו. לעולם לא נשכח את "אני מזוזא-את" של גולדה מאיר, את דודו טופז ושאר אותם שהדביקו סימנים ביוצאי עדות המגרב, ככל הנראה בעיקר במרוקנים.
דר' אבישי בן חיים כיום, מייצר תיאוריית "ההגמוניה השולטת" בהשפעת תיאוריות פוסטקולוניאליות של הומי באבא. הוא מלבה היטב את אש תחושת הקיפוח, הפנמת המבט של הכובש וכן מערער כמו ההוא לשעבר מבלפור על מוסכמות בסיסיות של הישראליות.
אז
תראו, כשמגיעים בשדות תעופה בינלאומיים יודעים מייד היכן השער של הטיסה לישראל. רעש, טינופת, השתרעות סביב כל אזור ההמתנה, וכמובן העברית. [האמריקאים די דומים, אבל הם לא מטנפים כמו הישראלים].
בכל מסעדה בעולם, תהיה הכי מובחרת ויקרה תדעו מי הישראלי, אפילו ידבר את שפת המקום - הוא צועק, הוא כוחני, הוא נרקסיסט ומשוכנע שהוא יודע טוב יותר מהשף.
אלה מבחינתי צ'חצ'חים, ואל האנשים הקולניים האלה כיוון מי שהשתמש בביטוי. ברור שתעמולה פוליטית תמשיך להנציח את תחושת הנחיתות, ובניגוד לשחורים, הצ'חצ'חים עוד לא השכילו לנכס לעצמם את הכינוי, ככינוי של עוצמה, כמו - הגייז או השחורים או כל מיעוט אחר. [פוסיקט הרוסיות].
ומה אני?
גדלתי אל תוך מטבח תורכי. הוריי היו צעקנים בינם לבינם אך מחוץ לבית הקפידו על התנהגות "אירופאית". ברור שמרדתי, ולכן בנעוריי הייתי צ'חצ'ח אשכנזי כמו רבים מילדי השמנת הירושלמיים שהזדהו עם הפנתרים השחורים ממוסררה או הפלסטינים מירושלים המזרחית. אחיי וילדיי התחתנו עם "צ'חצ'חים". לא אוהב במפורש אוכל מרוקני - מלא בשמן. מעדיף קוסקוס תוניסאי על פני זה המרוקני ובאותה נשימה לא אגיד לא לגפילטעפיש או לקניידאלאך.
לסיכום -
הישראלי ה"ממוצע" ה"טיפוסי" הוא צ'חצ'ח בנשמתו. הוא ימתיכוני כמו האיטלקי והצרפתי או היווני. מי שנותן לו שם רע אלה נציגיו, כמו מירי רגב שהתגאתה בבורות שלה, או רבניו המעדיפים תלמידים בורים וצייתנים על פני מרוקאי גאה כ- רמב"ם או החבי"ף.



יום חמישי, 21 באפריל 2022

160 - חזרתי

 סטוונגר, ראנדאברג נמצאות בדרום נורבגיה, אבל גם שם יורד שלג, לא בכל שנה.

סטוונגר הינה עיר בירה של מחוז שלם, היא גם עיר תעשיית הנפט המרכזית של נורווגיה, בזכות זה שיפצו את שדה התעופה הישן והמשמים, והתאימו אותו לתעופה בינלאומית, אם כי לפני השעה 1500 כמעט אין טיסות יוצאות :-)

ראנדאברג זה כפר, אולי מועצה מקומית, בנורבגיה קוראים לצורת היישוב הזו - קהילה. זו קהילה כפרית-עירוניתשמשמרת את הטוב בשתי צורות החיים הללו.

הנה כמה תמונות:





אזור קמפינג ידוע. רכישת קרוון ושכירת מקום לחנייתו מקובלת מאוד אצל בני המעמד הבינוני. זה מקום לסופי שבוע, להתרועעות חברתית וכו'




הקומפוזיציה גרועה, כי הנייד היה הוחזק נמוך מדיי, אבל זה צילום השמש וחיקוי טכניקה  של ואן-גוך.




חוף הים, קטע מפיורד גדול.




הפארק העירוני, אחרי אזור גני הילדים, בתי הספר סמוך ל"ארנה" העירונית. מקום בו רבים רצים, ממנגלים בסכככה יעודית.




סככת המנגל או "הגריל". יש לה גג מיוחד שמגדל דשא בקיץ ומחקה גגות של בתי אכרים.




ברור, נכון?!




כך נוסעים לעבודה ולא משלמים כסף בכביש אגרה! חשמלית לגמרי. "מגן דוד" הינו קישוט מקובל בראנדאברג.





בקמפינג, בצהרי יום ראשון שמשי ונעים.


יום שבת, 9 באפריל 2022

159 - הודעה "רשמית"

 קהילה מקסימה ואהובה

מיום ראשון הקרוב עד יום רביעי בשבוע הבא אהיה אצל גיסי, לא אהיה מחובר למחשב, ואני לא אוהב לכתוב בנייד שלי.

אשמח רק אם תהיינה לכן.ם חדשות בעניין - N.LEE שתעדכנו אותי.

אני מקבל הודעה במייל על תגובות לפוסטים שלי.

חג שמח ובריאות לכולן ולכולם.

אריק



יום שלישי, 5 באפריל 2022

158 - הרפורמה בלימודי הומניסטיקה - דבר המורה לספרות

 


הנה מה שבאמת מחכה לנו.

האם באמת השעות יתפנו? איזה שעות? כבר עכשיו מורים מלמדים בחצי שנה חומר של 3 שנים ב 4 שעות שבועיות. על מי צוחקים כאן? בכתבה הזו, והיתה עוד כתבה לידה, עולה טענה של האוניברסיטאות שבלאו הכי מה שמלמדים בתיכון לא מתקרב לרמת ההוראה באוניברסיטאות, בוודאי במד"ח ובמד"ר.

יו"ר וועדת מקצוע היסטוריה הסביר שעבודות החקר על השואה ב- 30% א-לה רפורמת פירון היו ברמה נחותה כלכך, שהחזירו את הנושא לבחינת הבגרות. אני רוצה לתת דוגמה להערכה חלופית על המחזה "אדיפוס המלך" על מנת לשקף את הקשיים שממתינים למורי התיכון עם תלמידים שסיימו  9 שנים במערכת החינוך. לאחר  שלמדנו היטב את אדיפוס המלך כל תלמיד נדרש לשאול 7 שאלות על המחזה. הוסבר, ששאלות איתור מידע, שאלות סיכום ושאלות כן/לא מחוץ לתחום. לימדתי את מילות השאלה,ואילו תחומי ידע/ענין הן מכסות כנראה בפעם בראשונה הם שמעו עליהן. מתוך 22 תלמידים, רק 3 כתבו שאלות שבטאו הבנה של המחזה, של יכולת לראות את המחזה כמכלול שלם ולא רק כאוסף של פרטים. חייב לציין שהחרדה משאלת שאלות גדולה מאוד, גם אצל תלמידים טובים.

אני חייב לומר שכלל לא אכפת לי שמורידים מחומר הלימודים. גם כך, חיתוך חומרי הלימודים במטריצה של היסטוריה/ז'אנר כלכך מעוות את המציאות, שאין לנו אלא לבכות. 

יש נסיונות מדי פעם של מפמ"רי ספרות לדורותיהם להרחיב את היריעה ביצירת "אשכול נושאים" [ראו פרק השירה מחצית שניה המאה ה- 20], נושא מרכז 5 יח"ל, האם אין קבוצת נושאים שחוזרת על עצמה לעייפה, שנה אחרי שנה? 

מה עם התנ"ך, מדוע הוא הפך לנחלת המורים לתנ"ך בלבד? מה שיר בתהילים אינו שיר? מה עם הפיוט הקדום? למה נלמד בחוג לספרות עברית [ייזכר לעד פרופ' פליישר חתן פרס ישראל ז"ל] - מה הוא לא שיר?

 מעניין האם ספרות חיצונית אינה ראוייה להילמד במסגרות של שיעורי ספרות? אגדות מהתלמוד? אבל התלמיד הישראלי הממוצע [כולל זה שבחינוך הדתי] מבין שהספרות העברית לא היתה קיימת עד המאה ה- 10. נוצר אז עוד חור של כמה מאות שנים בזמן [כ- 600 שנים]  [לא מוסבר, למי יש זמן בכלל] ומגיעים לביאליק? למה ביאליק? אמנם הוא משתחצן ש"הכל ממני ובי הוא" אבל גם הוא יודע מהו המעיין ממנו שאב לשון, תבניות לשון, נושאים, רעיונות. התוצאה, תמונת עולם א-היסטורית, מעוותת שמשקפת היעדר רציפות, שמעודדת מחשבה שסופר/שמשורר הוא אדם מחוץ לזמנו.. האמנם?!

ומה מלמדים משירי ביאליק? בוודאי חייבים שיר לאומי, הרי הוא משורר לאומי, אז קדימה "על השחיטה". ישנה גם מצגת טובה שחוסכת זמן שיעור למורה, מה טוב ומה נעים. דן פגיס, לא משורר לאומי, כתב פואמת ענק על השואה, למה היא לא טובה, או למה רק שיר אחד ממנה?

 אני כבר לא מתייחס לסיפור הקצר שכל הוראתו בחטא יסודה, כי מתעלמים לגמרי מהסיפור המקראי, מסיפורי האגדה בתלמוד [העיקר מלמדים מיקרו סיפור של קפקא, כשהתלמוד מפוצץ בדגם הזה, והסיפורים לא פחות מתוחכמים]. לגבי הרומן. כן, זו הרי הבדיחה הפדגוגית במיטבה. או אולי אומר החלמאות הפדגוגית במיטבה. הרומן, שגם מבוגרים קוראים מעט ממנו, והרוב אם קוראים אז אלה ז'אנרים של בידור, ספרות-טיסה, רומן רומנטי. אם ישנה יומרה לעורר קריאה של ספרות-איכות או סוגה עילית, אז לא הקולנוע יעשה זאת [עידוד שילוב הקולנוע בהוראת ספרות - אמירת שלום למדיום הנרטיבי הארוך והמורכב באמצעות מלים]. מעניין מהם הרומנים הנקראים ביותר במערכת החינוך לקראת הבגרות ב- 2 יח"ל?מישהו/הם מתבייש/ים בתוצאות? ומהי רמת התשובות? ואיך מחלקים נקודות?

הדרמה היא הבדיחה האחרונה, שאפילו אינה גדולה מספיק כעלה תאנה לכסות ערוות השטחיות ויציאת "ידי חובה", אבל היא מנסה לטייח מציאות נלעגת: מחזה יווני, מחזה שייקספירי זה היסוד הקלאסי שמלמדים [ חייבים משהו לאריסטו, לא?!] - ככה נבטיח, תיאורטית, שלו יפגוש הישראלי הממוצע אנגלי באיזה פאב, השיחה תתפתח מעבר למזג האוויר. לשון אחרת, הוא "אזרח העולם".

 גם מחזה מודרני אחד, ישראלי או אחר יש ללמוד. במי נבחר? במה נבחר? בארוך, בקצר, בזה שכתוב בעברית בת ימינו או בזה שתרגומו המודרני ארכאי אף הוא?

לסיכום, כל תמונת הספרות ב"קאנון" המעוות שיצרה וועדת מקצוע ספרות לאורך עשרות שנות קיומה מעוררת בי, לפחות, כעס ביומרה שלה, בראש ובראשונה, בהרעבת הסוס עד כמעט מוות, ואז תלונות אינסופיות, בהוראה לבגרות ובמניעים חברתיים-פוליטיים-פופוליסטיים שמובילים להצלחה אדירה במבחני הספרות 2 יח"ל בציון ממוצע ??


יום שני, 4 באפריל 2022

157 - תהילת עולם חולפת לה..

 אתמול, בין מעבר למטבח לבין חזרה לכורסה הנוחה ראיתי את שלוש הגרציות: שתים בלונדיניות ואחת שחורת שיער. שלושתן מטופחות, מבוטקסות או מתוחות פנים, לבושות בגלימות פאר [לא הטעם שלי בבגדים], ושלושתן מרימות לאיזה מעצב בגדים ישראלי מגוחך עם שפם הכי מטופש, וחיוך הכי צבוע בעולם.

מודה, נשאבתי לתוך ההבלות הזו, מפני שלשתיים מהן היה הרבה מה להגיד. האחת היא מירי רגב, היא שחורת השיער, לבושה רע עם חזיה שמשאירה את החזה שלה באמצע הבטן. שום קשר לתצוגת האופנה, היא מדבררת את שטויות הבעל של זו שלידה, ונראה שאפילו היא לא מאמינה כבר לעצמה.

השניה, זו שרה נתניהו.  חזיה טובה, מחזיקה מצוין את החזה. בניגוד למירי, היא לא מדברת הרבה, למרות שיש לה הרבה מה לומר. והבית בבלפור, מה כבר היה צריך לשפץ בו שעולה 50 מליון ש"ח? חוסר מודעות למטוס שהיא דרשה שישרת אותה, אבל לא שופטים גברת בצערה.

השלישית לא דיברה, מה כבר לה יש להגיד אחרי הפיאסקו של הנעליים של "הגבר שלה". תנו לה להלביש את שרה וזהו.

התבוננתי במחזה המזוויע, של שלוש הגרציות שהואילו בטובן לרדת אל העם. שלושתן זקנות, לא רלוונטיות לכלום, אין להן מה להציע למעט אולי כסף וכוח.. אפילו זה כבר לא ברור לגמרי. האם מעצב האופנה בעל החיוך הנלעג הרוויח? ממש לא. אולי כמה ביביסטיות יסכימו לשלם סכומי עתק על "יצירותיו", אבל זהו.

אבל רק לחשוב איפה שתיים היו רק לפני שנה ואיפה הן עכשיו, מככבות בפינת "ביזאר" בטלוויזיה, מוצגות כמשתתפות בקרקס של עיוותים שונים. אולי באמת זה גורלן של נשות מנהיגים?

כשאני מסתכל בעולם, הפאתטיות נשארות פאטתיות, אפילו כותבים עליהן מחזות זמר. אחרות לא התאמצו לזכות באור זרקורים לפני אז לא דוחפות עצמן לשם כמו מסוממים אל מנת הסם.

כך נראית התהילה בעליבותה.



יום ראשון, 3 באפריל 2022

156 - גם אני

 כן

4 חיסונים, שנתיים "נקי", והנה אני חולה קורונה.

תסמינים - בעיקר נזלת מפכה כנחל המתגבר, כאב ראש בעורף בעיקר.

2 אופטלגין, ואני מסודר ל- 12 שעות.

אביב שמח