רשתות חברתיות הן מושא השרביט החם.
אני זוכר את עצמי קורא ספרי מחקר שעסקו כבר בשנות ה- 90 במושג "רשת", כמתאר קשרים של בני אדם בינם לבינם וקשרים בין חברות, ארגונים, וכן התייחסויות תיאורטיות לאינטרנט. אאל"ט הפורמולה של 6 צעדים [6 בני אדם] שמפרידים בין כל אדם לנשיא מדינתו נוצרה אז.
בטח אתם מכירים את השרטוטים של מנהלת חברה/תאגיד וכו' - זו הרי רשת עסקית-מקצועית מובהקת.
סתם מתוך "גחמה" לשונית-ספרותית, רשת היא המושג המתאר את מבנה המשמעות בסיפור הקצר עפ"י תורת הפערים של פרי ושטיינברג. כמו כן, במהפכה המושגית שיצר הפוסטמודרניזם, רשת [הם קוראים לזה "ריזום" שורש] היא המונח לתאר את חשיבות המידע, מבנים מוסדיים, אמת-שקר בניגוד למבני-על, מבני תשתית, א-לה-מרכס או הדקדוק הגנרטיבי של נועם חומסקי.
לענייננו -
אני אוהב מאוד את הרשתות החברתיות, כבר מתחילת השימוש ההמוני באינטרנט ב- 1995 בישראל לפחות. הרשתות היו אז בחיתוליהן. היתה רשת שפעלה באמצעות האימייל, פורטלים שהחזיקו "צ'טים", חדרי נושא ולא נשכח לעד את ICQ.
מעולם לא היתה לי בעיה עם הרשתות הללו. לדעתי ומבחינתי הן שימשו אמצעי להשתתף בשיח מורכב, במפגש עם בני אדם נטולי גיל, מגדר, צבע, שיוך לאומי וכו'. איך כתב סארטר: תודעה מול תודעה וזהו.
FB - עם מעט מאוד חברים,[בסביבות 260] אבל את כולם אני מכיר ברמה כזו או אחרת, אבל מכיר. אני פעיל מאוד. אני משתתף בכמה וכמה קבוצות, מנהל 2 קבוצות. FB מספקת מפגש מורכב ורב מימדי עם תכנים. טקסט, קול, צליל תקשורת אישית, בינאישית.
מוטק'ה - פורטל מרתק לבני הגיל השלישי. ממליץ מאוד עליו לגברים ולנשים שמתקשים עם העולם הדיגיטלי, לבודדים. יש ברשת מנגנוני תמיכה מובנים.
לינקדאין - רשת מצויינת, בה אפשר לקרוא מאמרים מצויינים. [ד"ר לירז מרגלית מפרסמת מאמרים בסוציולוגיה, <יש לה גם טור ב"מעריב"> והיא עונה על כל תגובה, מרחיבה וכו'] אך גם מספקת הצעות עבודה, הזמנות למועמדות לעיסוקים שונים, שיתופי פעולה בינלאומיים.
תפוז - רשת של פורומים, שאולי, אולי, עבר זמנם, אבל יש בהם פעילות רבה. [תכנסו פעם לפורום אקטואליה ב"תפוז". ]
X, [טוויטר] - התחילה עם שירות שהגביל מספר התווים שאפשר להעלות בכל הודעה, היום אפשר קצת יותר. זו רשת שקל מאוד ללכת בה לאיבוד אם אדם אינו מבין את כללי המשחק. באופן שטחי, בעברית, יש בה מקום לעיתונאים, מפיצי "ידיעות-כזב", רכלנים.יות ומה לא?! אבל, אפשר לבחור את ספקי ה"ציוצים" שתקרא, את מקורות המידע השונים שתרצה לצפות ולקרוא בהם [אני למשל מנוי על שני ערוצי מידע אקלימיים, גיאוגרפיים וחיות פרא]. כמו רשתות אחרות - אפשר להעלות תמונות, סירטונים, קבצי טקסט.
ווטסאפ - רשת של קבוצות. אפשר לפרסם הודעה אחת לאלפי אנשים. אבל גם מתאימה לשיחה של פא"פ - כיום גם באמצעות וידיאו, טלפון או סתם מסרים מוחלפים. גם כאן העברת מידע מכל סוג אפשרית. תמונה, שמע, טקסט, וידיאו
קווארה [QUORA] - רשת של שאלות ותשובות. כל שאלה שעולה על דעת השואל.ת. יש מרחבים, קבוצות עניין. גם כאן אדם יכול לבחור אחרי מי הוא עוקב, אחרי איזה מרחב הוא בוחר לעקוב וכו' יש לי שם 2 מרחבים. אחד לא פעיל ואחד פעיל, באופן יחסי. ונכון, כמו כולן: וידיאו, תמונה, שמע, טקסט
מה עוד?
פרפרים, הבלוגוספירה שלנו, שגם היא רשת חברתית וכמוה וורדפרס, טאמבלר ובלוגר - כולן פלטפורמות לתחזוקה או להפצה של בלוגים בתחומים שונים ומגוונים מאוד.
אהה, קבוצות ענין שפועלות באימייל בלבד, אני שותף בשלוש אאל"ט
בראשית חיי הדיגיטליים ביליתי שעות ארוכות עם המחשב, ללא שליטה כמעט על הזמן. אבל ישנה נקודה בה אדם חייב להכיר במגבלות הזמן ובחובותיו האחרות, ולמדתי לשלב הכל בתוך הפעילות היומיומית שלי.
אני שייך לדור אחר, לכן אני ממשיך לקרוא ספרים ועיתוני נייר, מקשיב לרדיו ולא להאמין, גם הולך לסרטים ולתיאטרון. לצד זה גם צופה בטלוויזיה.
אני מאוד מאוד מרוצה מהרשתות החברתיות, מהעושר שטמון בהן, מהאפשרויות שהן מציגות ומאפשרות. אבל - אסור להיות תמים. הסכנה אורבת בכל פינה. סכנה של "פישינג" - גניבת זהות, בעיקר כלכלית, בריונות מינית, או סתם בריונות, ביוש [שיימינג], איחצון.
https://katzr.net/a686c8
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה